Початок пілотного проекту «Електронний облік об’єктів культурної спадщини»

проекти

Меморандум про співпрацю НАН України та Міністерства культури в дії (старт пілотного проекту «Електронний облік об’єктів культурної спадщини»)

Міністерство культури у співпраці з НАН України оголосило про запуск пілотного проекту «Електронний облік пам’яток», реалізація якого здійснюється відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 374-р «Про реалізацію пілотного проекту впровадження електронного обліку об’єктів культурної спадщини». Пілотний проект реалізовуватиметься на базі Вінницької області з метою практичного напрацювання необхідних та важливих аспектів наповнення та функціонування електронної платформи з наступним впровадженням його на загальнонаціональному рівні.

Ключовими спікерами на презентації проекту, що відбулась 18 червня у прес-центрі Мінкультури, були Міністр культури Є.М. Нищук, Віце-президент НАН України академік НАН України С.І. Пирожков, Почесний директор Інституту географії НАН України академік НАН України Л.Г. Руденко, заступник начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА В.Г. Троян, заступник Голови управління охорони культурної спадщини Ю.В. Нечипоренко.

Міністр культури України Євген Нищук у своєму вітальному слові наголосив, що збереження культурної спадщини стверджує спадкоємність одвічних цінностей і традицій. Впровадження пілотного проекту є черговим важливим кроком у напрямку не лише збереження і примноження культурної спадщини, а й широкого представлення її на сучасному інформаційному рівні.

«Пілотний проект дає нам можливість на практиці опрацювати цілий ряд важливих аспектів наповнення та функціонування такого сучасного ресурсу. Я радий, що ми рухаємося в європейському та світовому вимірі власне у колі тих питань, які відтворюють унікальність та багату культуру нашого народу. Ми молода держава, але з тисячолітньою історією, і ті пам’ятки, які в нас є, дають нам великі сенси та усвідомлення свого славного історичного коріння» — зазначив Міністр.

Євген Нищук подякував Національній академії наук України та Інституту географії НАН України за консолідацію зусиль та наукову підтримку розбудови національної інфраструктури геопросторових даних у царині культурної спадщини. Також Міністр Нищук зазначив, що дана робота стала важливим кроком у розвитку двостороннього співробітництва, окресленого Меморандумом про співпрацю між НАН України та Міністерством, підписаного, 27 червня 2018 року, Президентом НАН України, академіком НАН України Б.Є. Патоном, і Міністром культури України, Є.М. Нищуком.

Важливість та актуальність пілотного проекту відзначив Віце-президент Національної академії наук України Сергій Пирожков. У своєму виступі він зауважив, що у багатовіковій історії України історико-культурна спадщина — це духовний, економічний і соціальний капітал надзвичайно високої цінності, який є головною складовою національної самоповаги і відповідного представлення нашої країни на міжнародному рівні. Але зберегти і примножити культурну спадщину без широкого представлення її на сучасному інформаційному рівні майже не можливо.

Почесний директор Інституту географії НАН України, академік Леонід Руденко, зауважив, що Міністерство культури — перше міністерство в Україні, яке розпочало електронну реєстрацію всіх об’єктів культурної спадщини. «Мінкультури робить пілотний проект, який дасть нам змогу побачити кінцевий результат, перший за важливістю у нашій державі, адже вся культурна спадщина підлягає не лише реєстрації, а й охороні та реставрації» — зазначив Леонід Григорович. Даний проект стане демонстрацією плідної співпраці науки, управління, бізнесу та громадськості. Одним з результатів такої співпраці має стати й атлас «Населення України та його культурна і природна спадщина» — фундаментальний комплексний електронний картографічний твір науково-довідкового характеру, розроблення якого започаткував Інститут географії НАН України.

Валентина Троян, заступниця начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА, зазначила, що громада розуміє відповідальність та серйозність реалізації цього проекту. Вона подякувала за надану можливість небайдужим громадянам та громадським організаціям отримувати швидко та своєчасно інформацію через реєстр. Також пані Валентина висловила сподівання, що електронний реєстр полегшить роботу з перешкоджання руйнуванню об’єктів культурної спадщини.

У своїй презентації заступниця Голови управління охорони культурної спадщини Юлія Нечипоренко повідомила, що питання цифровізації культурної спадщини неодноразово ставилося на різних рівнях, приймались відповідні рішення, проте успіху так і не було досягнуто. Сучасна діяльність Міністерства культури у цьому напрямку перебуває під пильною увагою громадськості і часто викликає незадоволення у зв’язку з довготривалістю цього процесу.

Разом з тим, формування національної інфраструктури даних  культурної спадщини є вкрай складний процес хоча б з огляду на те, що більшість об’єктів культурної спадщини не містить геопросторових координат, докладних відомостей про сутнісні характеристики, не відображає реального стану пам’яток, інформації про моніторингові та реставраційні процеси, відсутні уніфіковані стандарти обліку.

Вкрай важливим є також забезпечення можливості обміну даними про культурну спадщину між суб’єктами різних рівнів, в тому числі закордонних інформаційних систем, відповідно до встановлених міжнародних стандартів.

Спікери презентації проекту відповіли на ряд запитань, які були задані представниками засобів масової інформації.

Впровадження пілотного проекту об’єктів культурної спадщини є не початком цифровізації культурної спадщини, а черговим кроком, який Міністерство культури і Національна академія наук України робить в цьому напрямку, апробацією тих значних напрацювань, які відбулись за минулі роки.