До 30-річчя Інституту географії НАН України

діяльність ІГ

13 листопада 2021 року виповнилось 30 років з дня заснування Інституту географії НАН України. Шлях до створення установи виявився тривалим і розпочався ще в середині ХХ століття, коли наполегливі зусилля географічної спільноти призвели до започаткування, у 1964 році, Сектору географії при Інституті геологічних наук НАН України.

Протягом років змінювалась структура, підпорядкування, розширювався спектр досліджень, спочатку Сектору, 3 1970 р. – Відділення географії. І, у 1991 р., після доповіді директора Відділення, а згодом Інституту, академіка НАН України Л.Г.Руденка, було видано Постанову НАН України про створення Інституту географії НАН України.

Нині Інститут географії є провідною науково-дослідною установою з природничо-географічних, суспільно-географічних та картографічних досліджень в Україні.

За 30 років, що минули, видано понад 100 монографій, численні статті, підручники, посібники, успішно реалізовано дослідницькі проєкти в Україні та за її межами, підготовлено десятки докторів та кандидатів географічних наук, багато з яких працюють нині в провідних університетах країни.

Колектив Інституту плідно співпрацює зі спорідненими установами Білорусі, Німеччини, Франції, В’єтнаму, Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини, підтримує тісні зв’язки з українськими академічними установами та університетами.

Щиро дякуємо за теплі привітання, отримані під час святкування ювілею, і, сподіваємося спільними зусиллями примножимо набутки географічної науки, їх значимість у забезпеченні сталого розвитку держави.